Kako izabrati pravu četkicu za zube

Unatoč jedinstvenosti svakoga od nas, preporuke za izbor četkice za zube za sve su iste.

Četkicu za zube koristimo za odstranjivanje mekih zubnih naslaga. Logika nam kazuje da za odstranjivanje nečeg mekog ne trebamo ništa tvrdo. Sjetimo se da zubni plak čine mikroorganizmi koji se spretno sakriju u najmanje uglove i skrivena mjesta među zubima, ispod mostova, oko bravica fiksnog ortodontskog aparatića, u duboke brazde griznih ploha zubi, u žlijeb između ruba desni i zuba... Ako želimo razoriti strukturu mekih zubnih naslaga moramo koristiti četkicu s gusto posloženim, finim i tankim vlaknima. Što je više vlakana na četkici, to su ona tanja, a tanja vlakna garantiraju učinkovitije odstranjivanje zubnih naslaga. Takva vlakna lakše sežu u sve skrivene uglove, a ugodna su i atraumatska i za desni.

Slika: shematski prikaz učinkovitosti čišćenja četkice s debelim vlaknima, kakva imaju srednje tvrde i tvrde četkice, te četkice Curaprox CS 5460, koja ima 5460 poliestrskih vlakana promjera 0,10 mm

 

Za djecu

Kada prvi zubić proviri iz desni, vrijeme je za prvo korištenje četkice za zube s malom glavom i vrlo mekanim vlaknima. preporučljivo je da je glava obložena mekanim materijalom. Tako djetetovo prvo iskustvo sa četkicom za zube neće biti bolno, a četkanje će postati zabavni zadatak.

Kako za mliječne, tako je i za trajne zube primjerena četkica za zube sa što je moguće mekšim vlaknima i manjom glavom koja će lakše dosegnuti sva teže dostupna mjesta. Drška četkice neka bude prilagođena djetetovom uzrastu. Ako je zahvat četkice u ruci dobar, kontrola gibanja četkice u ustima bit će veća. Ne zaboravimo, djetetu četkanje mora biti ugodno iskustvo, jer će tek tada ono postati navika za cijeli život. Učenje kroz igru podjednako će razveseliti djecu i odraasle.

Električna četkica za zube

Ako se odlučite za električnu četkicu, valja imati na umu da njena vlakna moraju biti nježna za zube i desni. Više od 175 studija, provedenih u cijelom svijetu, svojim rezultatima dokazuju da četkica Sonicare svojim patentiranim soničnim djelovanjem nježno čisti zube i desni,  a nemilosrdna je za zubne naslage.