Čišćenje zuba

Svako starosno razdoblje ima neke posebnosti koje valja poštivati pri čišćenju zuba.

Dojenčad
Čak i prije nego što prvi zubić izraste, poželjno je svome djetetu ponuditi prsten za žvakanje, jer ublažuje bol i osjećaj svrbeža desni.  Kada prvi zub nikne vrijeme je za zubnu četkicu s malom glavom i mekanim vlaknima. Preporučljivo je da je glava četkice obložena s mekanim materijalom. Tako djetetovo prvo iskustvo četkanja neće biti bolno ni neugodno, a navika koja će se steći može postati zabavni zadatak.

 

Djeca

Koliko god je moguće, neka dijete samo četka zube, oponašajući tako starije, brata ili sestru, a roditelj neka na kraju kontrolira obavljeni posao i tako sve do otprilike 8 godina starosti. Poželjno je da pritom sudjeluju oboje: roditelj, koji zube detaljno očisti i dijete, koje razvija naviku četkanja. Zubna pasta nije primjerena za upotrebu kod djece koja nisu dovoljno stara da znaju ispljunuti višak.

Izbor namirnica u prehrani, kako kod djece tako i kod odraslih, igra veliku ulogu u zdravlju zubi. Žeđ neka ugasi voda, jer su slatki čajevi i sokovi koje dijete pije na bočicu glavni uzročnici karijesa, koji se zato i naziva karijes bočice. Preventivni pregledi kod dječjeg stomatologa također su vrlo važni u očuvanju oralnog zdravlja od najranije dobi.

Mladi

Zbog hormonalnih promjena koje se događaju u razdoblju odrastanja, mladi su izloženi riziku razvoja upale desni. Ako do sada nisu čistili interdentalne prostore, sada je krajnje vrijeme da počnu. Time će spriječiti nastanak karijesa u interdentalnom prostoru i upale desni. Veliki broj mladih nosi fiksne ortodontske aparatiće. Njima je posebno važno održavati temeljitu oralnu higijenu.

 

Odrasli
Ako smo se čišćenju zubi i interdentalnih prostora naučili još u mladosti, ostaje velika vjerovatnoća, da ćemo svoje zube sačuvati do kraja života. Treba imati na umu da samo četkicom ne možemo očistiti sve plohe zuba. Za zdrave zube i desni moramo redovno koristiti interdentalnu četkicu i/ili zubni konac. Ukoliko smo postali vlasnikom mosta, krunice ili implantata, potrebno je higijenu tome prilagoditi – koristeći dodatna pomagala, kako bismo osigurali primjerenu hgijenu. Prilikom redovnih preventivnih pregleda kod stomatologa, provjerite pravilnost svoje tehnike četkanja zubi i redovno obnovite i osvježite to znanje.

 

Treći zubi
Jednako kao kod mliječnih i trajnih zubi, treći zubi također zahtijevaju temeljitu i redovnu higijenu. Plak sa umjetnih materijala potrebno je redovno čistiti. Mekanom četkicom za zube valja čistiti sva područja sluznice koju prekriva proteza i time ukloniti ostatke hrane i spriječiti razvoj gljivica kako bi se spriječila upala sluznice. Na upalu će nas upozoriti crvenilo sluznice i osjećaj pečenja. U tom slučaju posjetite stomatologa da vas savjetuje i pomogne otkloniti tegobe.