Rječnik

Abrazija Gubitak zubne strukture, javlja se zbog trljanja ili grebanja, a također može biti posljedica nepravilnog četkanja.

Amalgam Do nedavno najčešći materijal za ispune. Legura sadrži srebro i živu. Danas se za ispune više koriste kompozitne smole, te za inlaye keramika.

Anestezija Lijekovi i postupci za ublažavanje osjećaja boli.

Anteriorno Pridjev za opisivanje stvari koje se nalaze na središnjim i lateralnim sjekutićima, te očnjacima (prednji zubi).

Apsces Lokalno ograničena infekcija kosti ili mekih tkiva desni, obično na vrhu korjena zuba (apeks). Po potrebi se liječi antibioticima ili endodontskim liječenjem.

Aspirator  Slamci slična cjevčica kojom se usisava pljuvačka za vrijeme stomatološkog zahvata (sisaljka).  

Bonding Nanošenje kompozitne smole na površinu zuba, za prekrivanje mrlja ili nadomjestak izgubljene zubne strukture. Koristi se kada postoji dovoljno zubne strukture na koju se može vezati. U suprotnom koriste se alternativna rješenja poput keramičkih ljuspica ili krunica.

Bruksizam Nehotično škripanje zubima tokom sna. Uzrokuje glavobolje, bol u viličnom zglobu, gubitak zubne strukture i pukotine. Liječi se, između ostalog, udlagom koju stomatolog izrađuje po mjeri pomoću otiska pacijentovih zuba.

Caklina Snažno mineralizirana tvar koja prekriva zub poput omotača. Najtvrđa tvar u ljudskom tijelu.

Čišćenje i 
poliranje 
zubi
Profesionalno čišćenje zuba kojim se uklanja kamenac na površini zuba i ispod ruba desni. Postupak izvodi stomatolog ili parodontlog, obično postupno po kvadrantima.

Digitalna 
radiografija
Upotreba računala umjesto tradicionalnog rentgenskog filma za snimanje zuba i pohranu slika.

Dijagnoza Proces utvrđivanja  pacijentove bolesti.

Dijastema
Razmak između zuba, najčešće između gornjih sjekutića.

Disfunkcija 
TMZ
Disfunkcija temporomandibularnoga zgloba - tegobe povezane s temporomandibularnim zglobom (TMZ), koji povezuje donju vilicu (mandibulu) s lubanjom.  Obično popraćene boli u zglobu pri otvaranju usta.  

Djelomična/parcijalna 
proteza
Mobilni protetski nadomjestak koji nadomješta nedostatak nekih zuba u gornjoj ili donjoj vilici i razlikuje se od potpune proteze koja nadomješta nedostatak svih zuba u vilici. Podupire se prirodnim zubima. Alternativa djelomičnoj protezi je implantat.

Ekstrakcija Uklanjanje zuba koji je jako uništen, slomljen ili nema dovoljno mjesta. Vađenje.  

Endodont Stručnjak za ozljede, bolesti i infekcije zubne pulpe (živčanog tkiva).

Erupcija Proces rasta novog zuba, kada prodire kroz površinu desni i postane vidljiv u ustima.

Fluorid  Spoj koji se u raznim oblicima dodaje u vodu, gelove, tekućine za ispiranje usta i zubne paste kako bi ojačao zube i pružio dodatnu zaštitu od karijesa.

Frenulotomija Prekratki nabor između prednjih sjkutića potrebno je prerezati ili postaviti više da bi prednji sjekutići mogli biti u kontaktu.

Gingivitis Upala desni uzrokovana nepravilnom i nedovoljnom oralnom higijenom. Prvi je znak parodontalne bolesti.

Halitoza Stručni naziv za neugodan zadah.

Higijeničar
Stomatološki stručnjak osposobljen za čišćenje zuba i uklanjanje zubnog kamenca, pacijente uči pravilnoj oralnoj higijeni.

Implantat Valjkasto oblikovan  zubni usadak, imitira i nadoknađuje zubni korjen, izrađen od biokompatibilnih materijala (titan).

Impaktirani 
zub
Zub koji ne izraste u cijelosti, nego djelomično ili potpuno ostane zaglavljen u kosti ili mekom tkivu. Najčešće su impaktirani umnjaci. Ako se takvi zubi ne uklone, mogu uzrokovati bol, glavobolju, infekciju ili nepravilan zagriz.

 "Inlay" Prema otisku zuba izrađen odjev od zlata ili keramike, cementira se u prepariran zub, služi kako bi se nadoknadio veći gubitak zubne strukture. Snažnija i čvršća alternativa amalgamskim ili kompozitnim ispunima.

 Interdentalno Međuzubno.

Ispun Obnova zubne strukture amalgamom, kovinom, keramikom ili kompozitnom smolom. Koristi se kod liječenja karijesa kao nadoknada izgubljene zubne strukture.

Izbjeljivanje/
whitening
Proces izbjeljivanja zuba posebnim gelovima koji sadrže vodikov peroksid, ponekad uz istovremenu upotrebu lasera. Sredstva za izbjeljivanje zuba koja je moguće kupiti bez recepta nisu toliko učinkovita kao ona koja koristi stomatolog.

Karijes Stručni izraz za zubni kvar.

Kavitet Rana ili rupa u zubu, rezultat je propadanja  zubne strukture i obično je posljedica previše šećera u prehrani koji bakterijama omogućuje i proizvodnju kiseline koja razara zubnu caklinu.

Kiretaža Liječenje bolesti desni, uključuje uklanjanje plaka i tvrdih zubnih naslaga (kamenca) sa površine zuba i ispod desni. Podrazumijeva struganje i poliranje korjenova, a zahvat izvodi stomatolog ili parodontolog.

Hlorheksidin Antiseptik koji se u stomatologiji već desetljećima koristi kao najučinkovitije sredstvo za sprječavanje stvaranja zubnih naslaga.  

Kompozitni 
ispun
Ispun u boji zuba iz kompozitnih smola. Koristi se umjesto neestetskog amalgama. Alternativa su zlatni ili keramički inlayi.  

Korjenski kanal Kanal, koji prolazi zubnim korjenom, a sadrži krvne žile i živce.

Krunica Keramička ili kovinska kapica za zub, nadomješta veći gubitak zubne strukture.

Kserostomija Pojava suhih usta.

Kutnjaci Zadnja tri zuba u gornjoj i donjoj vilici, služe mljevenju i usitanjavanju hrane.

Kvadrant Četvrtina usta ili polovica gornjeg/donjeg zubnog niza.  

Liječenje 
zuba
Postupak kojim se uklanja bakterijska infekcija, pri čemu se od infekcije čisti korjenski kanal, te potom napuni trajnim punilom. Obično ga izvodi endodont.

Lingvalna 
strana zuba
Strana zuba usmjerena k jeziku

Ljuspice/
veneers
Keramičke ljuspice koje se lijepe neposredno na zub da bi time poboljšali njegov izgled i oblik.  

Lokalna 
anestezija
Onemogućuje osjećaj boli u određenom području na koje je primijenjena. U obliku gela, spreja ili injekcije.

Mliječni 
zubi
Prvi set od dvadeset zubi kod djece (prvi zubi). S otprilike 6 godina starosti nadomjeste ih trajni zubi.

Most
Protetski (umjetan) zub ili više zubi između prirodnih zuba koji su nosači. Mostom nadoknađujemo gubitak zubi. Alternativa mostu su implantati. 

Nosači Prirodni zubi koji podupiru fiksni most.

Očnjak Treći zub u smjeru od sredine vilice. Ukupno imamo 4 očnjaka. 

"Onlay" Keramički "inlay" koji nadomješta i izgubljene kvržice zuba.

Oralna 
hirurgija
Obuhvaća hirurške zahvate u ustima kao što su ekstrakcije i ostalo.

Ortodoncija Stomatološka grana, specijalizirana za liječenje neravnih zubi i nepravilnog zagriza. Pri liječenju tih nepravilnosti  koriste se fiksni ili mobilni aparatići.

Ortodont Stomatolog specijalist za liječenje nepravilnosti zubi i zagriza.

Otvoreni 
zagriz
Situacija, kada prilikom zagriza zubi gornje i donje vilice nisu u kontaktu, odnosno među njima se nalazi prostor.

Parodontalna bolest/
parodontitis
Uznapredovala upala desni i drugih parodontalnih tkiva, koja za posljedicu ima gubitak zubne potpore, a naposlijetku i gubitak zubi.

Pečaćenje 
fisura
Postupak pri kojem se nanosi smolasti materijal na zubne brazde kako bi se spriječio zubni kvar (karijes). Izvodi se kod djece koja su sklona karijesu.

Pedodoncija Dječja stomatologija, specijalizirana za liječenje dječjih zubi.

Plak Ljepljiva zubna naslaga, nastaje na površini zuba i omogućuje rast bakterijama i stvaranje kiselina koje uzrokuju karijes. Plak iritira desni i uzrokuje njihovu upalu. Liječi se redovnim čišćenjem ali i profilaksom kod stomatologa.

Premedikacija  Lijek koji se uzima prije zahvata. Obično je riječ o antibiotiku kod rizičnih pacijenata prije invazivnih zahvata kako bi se spriječila infekcija ili o sedativima kako bi se ublažio stres ili strah od stomatologa.

Profilaksa Profesionalno čišćenje i odstranjivanje plaka, mrlja sa zubi i zubnog kamenca. Idealno bi bilo zahvat učiniti dva puta godišnje. 

Progenija Tako imenujemo pojavu nepravilnog zagriza kada se u zagrizu donji zubi nalaze ispred gornjih (normalno je da su gornji zubi ispred donjih).

Protetika Grana stomatologije koja uključuje dijagnosticiranje, plan liječenja i izradu zubnih nadomjestaka. Najčešći postupci nadoknade zubi uključuju krunice, mostove, proteze i implantate. 

Resekcija korjena Uklanjanje zubnog korjena, bez uklanjanja krune zuba.

Sterilizacija Proces uništavanja bakterija i virusa na instrumentima i opremi.

Stomatologija
Grana medicine koja se bavi dijagnostikom, preventivom i liječenjem bolesti zubi, oralnih tkiva i struktura.

Štitnik za zube Koristi se kod sportaša za zaštitu zubi od udaraca i ozljeda. Najučinkovitiji su ako ih izradi stomatolog.

Toplinska sterilizacija Postupak uništavanja mikroorganizama visokom temperaturom. Koristi se za stomatološke instrumente i opremu.

Trajni zubi Zubi odraslih ljudi. Prvi trajni zubi niču s otprilike 6 godina starosti. Ima ih 32.

Udlaga Pomagalo izrađeno od akrilata kojim smanjujemo učinke škripanja zubima (bruksizma) ili tegobe sa viličnim zglobom (temporomandibularne disfunkcije). Obično se koristi preko noći. Izrađuje se u zubotehničkom laboratoriju na temelju otiska pacijentovih zubi. 

Ultrazvučno čišćenje Čišćenje zubi (profilaksa), pri kojem stomatolog koristi visokofrekventne zvučne valove, kojima odstranjuje zubni kamenac i mrlje (pigmentacije) sa zubi. 

Umnjaci Treći kutnjaci, niču zadnji. Nekim ljudima ne izrastu u cijelosti i treba ih hirurški odstraniti.  

Zagriz Način na koji se zubi dodiruju pri zatvaranju usta.  

Zubna 
proteza
Mobilni  skup umjetnih zubi kojim se nadoknađuje gubitak većeg broja zubi. Mogu nadomjestiti samo dio izgubljenih zubi (djelomične/parcijalne proteze) ili potpuni nedostatak zubi (potpuna proteza). Zubne proteze izrađuje protetičar. Alternativa zubnim protezama su implantati.

Zubna pulpa Skup krvnih žila i živaca koji se nalazi u unutrašnjosti svakog zuba.

Zubni kamenac Kalcificirani plak koji nastane od mineralnih soli iz sline i nakuplja se na zubima. Uklanja se profesionalnim čišćenjem kod stomatologa. Nakupljeni kamenac uzrokuje upalu desni.

Zubni korjen Krajnji dio zuba, nalazi se u kosti i njime je zub pričvršćen na potporne strukture.