Interdentalni prostor

  Većina ljudi pri svakodnevnoj oralnoj higijeni zaboravlja da svaki zub ima pet površina, a da sa četkicom za zube možemo očistiti samo tri. Neočišćeno ostane oko 40 posto zubne površine. Ako želimo izbjeći karijes, koji se lako razvija između zuba te upalu desni moramo redovno čistiti interdentalni prostor. Upala zubnog tkiva je najraširenija hronična bolest, koju možemo spriječiti redovnim čišćenjem interdentalnog prostora.

 

Upala desni
O upali desni (gingivitisu) govorimo, kada se boja desni promjeni iz svijetlo roza u crvenu, kada desni otiču i  postanu osjetljive na dodir i počnu krvariti prilikom četkanja ili žvakanja hrane.Upalu desni moramo odmah liječiti i zaustaviti upalu već kod prvih znakova. Neliječena upala desni može prerasti u teže oblike upale zubnih tkiva ili parodontalnu bolest. Poznato je da je parodontalna bolest najraširenija hronična bolest, koja se ne odražava samo u ustima već je povezana sa zdravljem cijelog organizma.

 

 

Zašto dolazi do upale desni?
Glavni uzrok upale desni su bakterije u mekim zubnim naslagama (zubnom plaku), koje se skupljaju na rubovima desni. Zbog otrova koje izlučuju,  imunološki odgovor organizma je upala desni i propadanje zubnog tkiva. Kada govorimo o rubu desni, vjerovatno uvijek pomislimo na rub desni koji vidimo u ogledalu. Ali desni imaju  i rub koji ne vidimo - u interdentalnom prostoru. Na poprečnom presjeku interdentalnog prostora kutnjaka se vidi, da desni na tom mjestu imaju oblik sedla. I ne samo to. Na tom mjestu desni su  osjetljivije i sklonije upali.

 

 

 dodirna površina sa susjednim zubom

 

Nemogućnost vlakana četkice za zube da dospiju u interdentalni prostor sedlastog oblika desni i drugačije gradnje njene površine  na tom mjestu su glavni razlozi za brži razvoj upale desni u interdentalnom prostoru. 

sedlo

Znak za uzbunu
Kada opazimo krvarenje desni moramo poduzeti odgovarajuće mjere.  Treba spomenuti  da se iz svakog gingivitisa ne razvije parodontitis,  ali se svaki parodontitis razvio iz gingivitisa. Parodontitis je upala zubnog tkiva. Istovremeno je to stanje kada se povećava rizik za nastanak  ozbiljnih zdravstvenih tegoba, kao što su moždani udar, srčani udar, slab imunološki sistem, prerani porod i niska porođajna težina novorođenčeta, plučna oboljenja. Rezultati istraživanja američkog udruženja za ispitivanje raka ukazuju na to da bi hronični parodontitis mogao  predstavljati i veliki rizik za razvoj  pločastočelijskog karcinoma u glavi i vratu.

 

Jedan, dva, tri - i nema upale desni
Prvi korak. Ako želimo imati zdrave zube i desni, moramo odstraniti uzročnika smetnji - meke zubne naslage odnosno bakterije u njima. Za čišćenje zuba upotrebljavamo mekanu četkicu za zube s više hiljada tankih vlakana, kako bismo temeljito i nježno odstranili zubne naslage na rubu desni odnosno da bismo očistili žlijeb između desni i zuba. Srednje tvrde i tvrde četkice imaju predebela vlakna da bi obavile taj zadatak. Pored toga takva četkica može oštetiti desni.

Drugi korak. Sada znamo kako nastaje upala desni. Znamo i da za temeljitu oralnu higijenu četkica za zube nije dovoljna. Moramo očistiti i interdentalne prostore. Upotrijebimo interdentalnu četkicu i/ili zubni konac. Veličina interdentalne četkice mora biti pravilno izabrana. Podsjetimo se, da u interdentalnom prostoru desni imaju obliku sedla. Pored toga  su plohe kutnjaka, između zuba, konkavnog oblika. Zato veličina interdentalne četkice mora biti takva da sa svojim vlaknima ispuni cijeli interdentalni prostor i očisti sve njegove površine. O pravom izboru i upotrebi interdentalne četkice najbolje je posavjetovati se sa stomatologom ili dentalnim higijeničarom. Isto vrijedi i za zubni konac.

  Za učinkovito čišćenje interdentalnih prostora interdentalna četkica  sa svojim vlaknima mora ispuniti cijeli interdentalni prostor. 

Treći korak. Ponekad se dogodi da i pored redovne i pravilne oralne higijene ne možemo garantirati kontrolu mekih zubnih naslaga i spriječiti razvoj upale desni. Pušenje, stres, hormonske promjene, dijabetes i ponekad genetska predispozicija mogu loše uticati  na stanje zubnog tkiva. U takvim slučajevima si možemo pomoći s različitim preparatima (na primjer s onim koji sadrže hlorheksidin - zubne paste, tekućine za ispiranje usne šupljine, gelovi, sprejevi). Treba naglasiti da su ti preparati samo podrška mehaničkom odstranjivanju zubnih naslaga, ne i njegova zamjena. Ako ne vršimo temeljitu oralnu higijenu s četkicom za zube, interdentalnom četkicom, zubnim koncem nijedna nam čarobna formula ne može pomoći.

 

 

Za tačku na i

S temeljitom oralnom higijenom i pravilno izabranim pomagalima možemo zaustaviti upalu desni i uspostaviti zdravo stanje desni. Ako upalu zanemarimo  i dopustimo da ode dublje u zubno tkivo nema puta nazad.  Ostaje nam mogućnost da s pravom terapijom zaustavimo napredovanje upale zubnog tkiva. Zato je jako važno da ne zaboravimo otići na preventivni pregled kod stomatologa i to dva puta godišnje.  Tu priliku možemo iskoristiti i za stručno odstranjivanje zubnog kamenca. Zubni kamenac  je također jedan od faktora koji potiču upalu desni.